Мастит корови
Мастит корови
Молоко і молочні продукти є найбільш популярними товарами харчування сьогодні. Одним з найбільш серйозних факторів зниження якості молока є мастит. Це захворювання характеризується запаленням молочної залози.
Етіологія процесу може бути різною. Збудниками найчастіше стають стрептококи або стафілококи, рідше кишкова паличка, вони спричиняють зниження продуктивності і катастрофічну втрату якості молока.
Основною проблемою у питанні цього захворювання, безумовно, є те, що підвладні йому, як правило, високопродуктивні породи корів.
Звернувшись до цифр, отриманими в результаті недавніх досліджень науковців з Білорусі, країни, де молочне тваринництво в даний момент знаходиться на рівні, що дозволяє їм конкурувати з такими молочними гігантами як США, Австралія, Голландія, Нова Зеландія і т. д., втрата молока від однієї корови за час хвороби і після одужання рівняється від 11 до 20% річного надою.
Найпростішою у діагностиці, є гостра форма маститу – в молоці спостерігаються згустки, часто криваві, вим'я набуває набряклість, підвищується його місцева температура, сама корова стає млявою.
Але, як ми вже говорили, найчастіше захворювання протікає в прихованій формі, при якій зовнішній вигляд молока мало чим відрізняється від нормального. У цьому випадку велике значення варто надавати пальпації вимені:
ущільнення – самий явний вісник маститу.
Діагностика маститу
Ветеринари давно прийшли до загальної працює схемою виявлення маститу. Найбільш вдалий час для профілактики і лікування – сухостійний період.
Перша діагностика – в самому його початку. Найбільш простий спосіб – перевірити молоко діагностичним препаратами: КМТ - каліфорнійський мастит тест, Kerba-test, Беломастин, Мастидин і так далі.
Друга і третя діагностика – у перший та другий місяць запуску корови, так як саме цей час вважається найбільш сприятливим для виникнення маститу.
Візуально, без допомоги препаратів мастит можна побачити по консистенції секрету, що утворюється у вимені корови у другому місяці запуску. У нормі, якщо він нагадує мед по густоті і кольором. Якщо секрет сірий і рідкий – це мастит.
І четверта, завершальна, діагностика – після отелення. Щоб переконатися в якості молозива, це важливо для здоров'я теляти.
Види маститу
Видів маститу дуже багато:
- субклінічний
- катаральний
- гострий серозний
- гнійний
- клінічний
- геморагічний
- фіброзний
- гнійно-катаральний
- хронічний
З усіх форм маститу найбільшої шкоди молочним господарствам за статистикою приносять клінічний і субклінічний мастит, тому на цих формах зупинимося докладніше.
Клінічний мастит
При даній формі захворювання втрати молока можуть досягати 30% надою за лактацію. У перехворілих корів – удій залишається менше на 10-15% до кінця життя тварини. Діагностувати можемо пальпацією і візуально по консистенції молока.
Субклінічний мастит
Ця форма менш збиткова щодо зниження надою – всього 10-15%, основною проблемою в цьому випадку є поширеність і тривалість захворювання. Після одужання в 80% випадків розвивається гіпогалактія, агалактія, а в 5% - атрофія.
Діагностується тільки за допомогою лабораторних аналогів молока. Лікування даного захворювання безпосередньо пов'язане з точним визначенням форми маститу та виду збудника, а так само має враховувати результати визначення чутливості збудника до антибіотиків.
Схема лікування маститу
Для прикладу наведемо схему лікування важкої форми клінічного маститу.
Мультибай – 1 шприц в 1 уражену доїння 3 рази з інтервалом 24 години;
Катозал – 15мл 1 раз на добу до повного одужання;
Марбоцил 10% - 1 мл на 50 кг живої ваги в/м 1 раз на 3-5 добу;
Аинил – 20мл на голову 3 рази з інтервалом 24 години.
З ув. Ветаптек 33 Корови